Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola

Gyereknap     

(tanítás nélküli munkanap)     

2024.05.24.    


 

         

Móra-projekt

Iskolánk névadójára az emlékműsor és Móra Ferenc mellszobrának koszorúzása mellett rendhagyó órákkal emlékeztünk. Ezeken a projektórákon tanulóink sokféle műveltségterület feladataival találkozhattak. A téma azonban minden esetben Móra Ferenc életével, korával és műveivel volt kapcsolatban.
Mozaikok a nap programjaiból a pedagógusok írásai alapján.
1. évfolyam
Iskolánk legkisebbjei nagy lelkesedéssel vettek részt az intézményünk névadójáról szóló projektben. Móra Ferenc Madarak iskolája című meséje kapcsán ismerkedtek meg az íróval. A mese meghallgatása után plakátot készítettek hozzá, a szöveget illusztrálva . A madárvilág nagyon sokszínű, a gyerekek ismerkedtek a különböző madarakkal, azok hangjaival, próbára tették emlékezőképességüket és énekhangjukat is.
Végül a barkácsolás sem maradhatott el, színes papírból gólyacsőrt készítettek, amivel azután önfeledten kelepeltek délután.
2. évfolyam
A 2. évfolyam tanulói az órarend szerint vettek részt a Móra-projektben. Matematika-környezet órán Móra Ferenc puzzle arcképét kellett kirakni, a madarak viselkedését figyeltük és hangját hallgattuk videón. Az itt telelő gólyákról is szó esett, és szerkesztett matematikai feladatokat oldottak meg. A 2. a tanulói madárfészket készítettek színespapírból, a 2. b tanulói pedig madáriskolákat terveztek. Testnevelés órán mindkét osztály a dombon mozgásos játékokat játszott. A gyerekek élvezték, ami az arcukon is látszódott és el is mondták.
3. évfolyam
a) Móra Ferenc A húsvéti tojások című meséjének dramatizálása, rajzfilm ajánló megtekintése.
b) Húsvéti nyuszis ügyességi játékok megismerése, játéka.
c) Húsvéti nyuszi készítése csokitojás tartóval.
4. évfolyam
- Móra Ferenc Csodaszarvas című mondájának meghallgatása után autentikus ének tanulása. A Hova mész című dal a vándorlás időszakából származik mind szövege, mind dallama alapján.
- Rejtvények papíron és digitáblán. Keresztrejtvény, labirintus, akasztófa (honfoglalás kori kifejezéssel, nevek, tárgyak). A történet eseményeinek időrendbe helyezése. Kérdések-válaszok (Legyen ön is milliomos).
- Szarvas? Őz? A két állat összehasonlítása, fajok, ismertetőjegyek felismerése.
5-6. évfolyam
M(ÓRA)
Szabadulószoba a C110- es teremben, ahol a szövegértés, a mesevilág és az informatika találkozott.
Az 5-6. évfolyamosok számára átalakult a humán tanterem, hiszen 45 perc alatt ki kellett szabadulniuk az osztályoknak úgy, hogy megismerték Móra Ferenc életét és a Didergő király című meséjét. Első feladatuk az volt a 3-5 főből álló csapatoknak, hogy megismerjék és helyes időrendbe állítsák a névadónkról szóló szövegrészeket, majd táblagépeik segítségével gondolattérképbe kellett foglalniuk a számukra érdekesnek vélt mórás információkat. A harmadik feladatként megnézhették Móra Ferenc: A didergő király című diafilmjét, amelyhez szövegértési feladatok kapcsolódtak, amelyet szintén a táblagépeken kaptak meg, és oldottak meg.
Az egymást követő feladatokra mindig csak akkor tudtak továbblépni, ha a QR kódot leolvasták, amit megtalálni se volt könnyű, hiszen el volt rejtve a teremben. Szerencsére minden osztály kiszabadult! :)
„Aranyszömű homok”
A délelőttre jellemző volt a sokszínűség, összetettség, az irodalom összekapcsolása az ismeretterjesztéssel, természettudományos kutatással és a felfedezés örömével. A Móra Ferenc műveiben felbukkanó „aranyszömű homok” mikroszkópos vizsgálata biztosan közelebb hozta a gyerekeket a témához. A Georgikon c. műben a fákról írt gyönyörű írások gyereknek, felnőttnek egyaránt melengették a lelkét.
Mórás life
Móra Ferenc életét és munkásságát dolgoztuk fel angol nyelven. Három különböző játékos feladatot kellett a gyerekeknek csoportokban megoldaniuk. Jó volt látni, hogy MINDENKI milyen szépen, lelkesen vett részt az órákon.
5-6 és 7-8. évfolyam
Testnevelés
A testnevelés órákon két különböző helyszínen forgószínpadszerű váltásban kellett a tanulóknak különböző kompetenciáikat hasznosítani a fizikai teljesítménnyel párhuzamban. Az udvaron tájfutó térkép alapján keresték meg Móra Ferenc tanulságos idézeteinek részleteit, amiket összeillesztve maguk is tapasztalhatták, Móra mennyire becsülte a környék tanyavilágát, az itt lakók emberségét, munkáját. A feladatot nehezítette, hogy a térképet nem kapták kezükbe a párok, hanem memóriából kellett megjegyezniük a hat „kincs” helyét. Nagy lelkesedéssel teljesítették, hiszen a legjobbak felkerültek a bajnoki rangsorba. A tornateremben Móra Ferenc műveivel és munkásságával kapcsolatos fotókat kellett kiválogatni és rendszerezni. Mindezt nehezített mozgásokkal, váltóversenyben. A mozgásokkal Móra meséiben, novelláiban előforduló állatokat, embereket kellett utánozni. Itt a szerencse-memória futam volt a legizgalmasabb, ahol a dobókockás indítás miatt a szerencse is beszámított a futamgyőzelembe.
A foglalkozások végére minden gyerek feloldódott, nem csak a győztesek tudtak örülni, hanem mindenki, hisz a kooperatív, memória feladatok teljesítése közben meg sem érezték a fáradtságot.
7-8. évfolyam
Illusztráció
Ezen az állomáson Móra művekhez készítettek csoportban illusztrációt a tanulók. A művek A két csaló, A szánkó című novellák tévéfilm változata alapján, illetve Bessenyei Ferenc színművész előadásában a Hegedű című vers alapján. Az osztályok 4-5 fős csoportban beszélték át a választott művet, a történetet, a szereplőket, a mű mondanivalóját. Ezután szabadon választott technikával nekiláttak az alkotásnak. Valamennyi mű vezérfonala a SZERETET volt.
Arányosság
A XIX. század végére és a XX. század elejére jellemző életmód és táplálkozási szokásokat jártuk körbe. A gyerekek képzeletbeli kifőzdében heti étrendet állítottak össze, a kornak megfelelően: húsevő- és tésztaevő napokkal. Móra Ferencné Szakácskönyvéből vasárnapi menüsort állítottak össze tíz tagú család számára. Az 1900-as évek fontos családi eseményeit is érintették, mint a poszrikot (keresztelő lakomát), menyegzőt, vagy komaebédhordást. Móra Ferencné Szakácskönyvében arról is írt, hogyan tartották tisztán a konyhát és a kamrát, milyen kötelező felszerelés tartozott hozzá, így a diákok összehasonlíthatták a régi és a mai modern konyhát is.
Életmód
A Bagolyvárban 10 érdekes állomás várta a gyerekeket. Az osztályok 3 fős csoportokban oldották meg a feladatokat, melyek közül kettő számítógépen volt elérhető. Némi fejtörést okozott Mórahalom épületeit felismerni régi fotókon. Emellett felelevenedtek Móra korának megszólításai, a kor használati tárgyai, szépségápolási praktikái stb. Rendhagyó módon most nem mi értékeltük a gyerekek megoldásait, hanem ők véleményezték egy értékelő lapon a feladatokat. Gyorsan, pörgősen jó hangulatban telt el a 45 perc.
Móra Ferencné konyhája
Móra Ferenc felesége igen kedvelte a nyüzsgést, a társaságot, ezért Móráéknál gyakoriak voltak a vendégek. De Móra Ferencné nem elégedett meg a kis társasággal és az egyszerű étkezésekkel. Nem ritkán több mint 30 fős vendégsereg örvendhetett a 8-10 fogásos lakomáknak. A tavaszi lakmározások egyik elmaradhatatlan fogása a töltött tojás volt. Ennek az ételnek az elkészítésével emlékeztünk a Móra-házban zajlott eseményekre. A 7. és 8. évfolyamon minden osztály ügyesen és gyorsan elkészítette ezt a csemegét, amit aztán közösen fogyasztottak el. Többen elhatározták, hogy az otthoni húsvéti étkezőasztalról sem fog hiányozni a töltött tojás.
Ilyen tevékenységekkel hoztuk közelebb tanulóinkhoz Móra Ferenc életét és korát.
Tartalmas, hasznos, tanulságos Móra-napot zártunk 2019 tavaszán.

 

orokos_okoiskola_logo.png kip_logo.png hatartalanul_logo-768x702.jpg teis.png 5874.jpgoldalsav__logo__vodafone_digitalis_iskola.jpg keve.png mat.png FTH_jelveny.png  digitalis temahet-2018.png

Weboldalainkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.  Részletes leírás